Πράσινα δώματα

Posted on by

Mousio olandia
Τα τελευταία χρόνια γίνονται συνεχείς αναφορές στην ανάγκη για περισσότερο πράσινο στις πόλεις. Οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων προσπαθούν ακόμα και με προσωπική εργασία να περισώσουν τα μικρά κομμάτια ελεύθερης γης στις πόλεις τους για να τα μετατρέψουν σε πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές κ.λπ. Παρά τις προσπάθειες όμως, η διαθέσιμη γη στις πόλεις συνεχώς περιορίζεται µε αποτέλεσμα όλο και λιγότεροι χώροι να       παραµένουν για αναψυχή, παιδότοπους, χώρους ανάπαυσης και περιπάτου που τόσο είναι αναγκαίοι για τους κατPhuket, Thailandοίκους των πόλεων.
Οι ταρατσόκηποι ή πράσινα δώματα είναι η δημιουργία πρασίνου επάνω σε μπαλκόνια ή ταράτσες ή ακόμα και σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους , και αποτελεί την πιο σύγχρονη λύση για τη δημιουργία πρασίνου στις πόλεις. Με τη βέλτιστη εκμετάλλευση κάθε οικοπέδου δίνεται η δυνατότητα να δημιουργηθούν πλατείες πάνω από χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, καταστημάτων , η ακόμα και πολυκατοικιών.
Τα οφέλη είναι πολλά, τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον ίδιο τον άνθρωπο:
•Ενίσχυση της θερμομόνωσης του κτιρίου και άρα μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
•Αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων χώρων στα κτήρια προς όφελος των κατοίκων.
•Βελτίωση της ηχομόνωσης.
•Πιθανή αύξηση της διάρκειας ζωής του κτιρίου λόγω προστασίας τους από καιρικά φαινόμενα (έντονή ηλιοφάνεια, άνεμος, δυνατές βροχές κα.).
•Διαχείριση των όμβριων υδάτων και άρα προστασία του εδάφους και μειωμένες ανάγκες για αντιπλημμυρικά έργα.